Dlaczego do produkcji alkoholu stosuje się drożdze?

Drożdże stosowane są przez nas m.in. do tworzenia pysznych wypieków, które dzięki nim są wyrośnięte i pięknie wyglądają. Być może nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że drożdże są również wykorzystywane do produkcji alkoholu. Dlaczego? Jak wiadomo alkohol powstaje w procesie fermentacji. Podczas tego procesu z węglowodanów, pod wpływem enzymów wytwarzanych właśnie przez drożdże powstaje etanol, czyli alkohol, a także dwutlenek węgla oraz wiele innych, często niekorzystnych substancji, które są produktami ubocznymi. Aby powstał alkohol proces ten musi przebiegać w szczelnie zamkniętym zbiorniku, jak chociażby butelce z zamknięciem pałąkowym, tylko i wyłącznie z użyciem drożdży, które rozpoczynają cały proces. Wytworzenie alkoholu jest zatem niemożliwe bez drożdży, co daje nam odpowiedź na pytanie dlaczego są stosowane. Drożdże do produkcji alkoholu różnią się pod względem chemicznym od drożdży piekarskich. Te pierwsze podzielić można na drożdże piwowarskie, drożdże winiarskie, a także drożdże gorzelnicze. Te ostatnie są najczęściej stosowane przez domowych miłośników własnych trunków. Zapewniają one bowiem szybką i bardzo dokładną fermentację cukrów w nastawie. Są dużo szybsze niż inne drożdże i prowadzą do powstania alkoholu o najsilniejszym stężeniu. Oprócz tego zapewniają też najpełniejszą fermentację cukru do zera. Obecnie można je nabyć w gotowych paczkach. Jednym z produktów tego typu są popularne drożdże gorzelnicze double snake, które kupić może dosłownie każdy kto chce wyprodukować u siebie w domu swój własny alkohol.

Dodaj komentarz

czternaście − osiem =