Regulamin i polityka prywatności

Regulamin

  1. Postanowienia ogólne
  2. Definicje
  3. Rodzaj i zakres usług elektronicznych
  4. Warunki świadczenia i zawierania umów o świadczenie usług elektronicznych
  5. Tryb postępowania reklamacyjnego
  6. Własność intelektualna
  7. Postanowienia końcowe
  1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    • Strona http://www.szerokie-ramy.pl/ funkcjonuje na zasadach zawartych w tymże Regulaminie.
    • Regulamin opisuje rodzaje i zakres usług świadczonych drogą elektroniczną przez Stronę http://www.szerokie-ramy.pl/, zasady świadczenia tych usług, warunki zawierania i rozwiązywania umów o świadczenie usług drogą elektroniczną, jak również tryb postępowania reklamacyjnego.
    • Regulamin określa typy i zakres usług świadczonych drogą elektroniczną przez Stronę http://www.szerokie-ramy.pl/, zasady świadczenia tych usług, warunki zawierania i rozwiązywania umów o świadczenie usług drogą elektroniczną, a także tryb postępowania reklamacyjnego.
    • Wszyscy Usługobiorcy z chwilą podjęcia czynności zmierzających do korzystania z Usług Elektronicznych Strony http://www.szerokie-ramy.pl/, zobowiązany jest do przestrzegania postanowień niniejszego Regulaminu. W kwestiach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie funkcjonują przepisy
      • Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 r. (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.),
      • Ustawy o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r. (Dz. U. 2014 poz. 827),
      • Ustawy Kodeks cywilny z dnia 23 kwietnia 1964 r. (Dz. U. nr 16, poz. 93 ze zm.) jak i inne właściwe przepisy prawa polskiego.
  2. DEFINICJE
    • FORMULARZ KONTAKTOWY – formularz dostępny na Stronie http://www.szerokie-ramy.pl/ umożliwiający Usługobiorcy bezpośredni kontakt z Usługodawcą.
    • REGULAMIN – niniejszy regulamin Strony.
    • USŁUGODAWCA – twórcy portalu.
    • USŁUGOBIORCA – osoba fizyczna, osoba prawna albo jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, której ustawa przyznaje zdolność prawną korzystająca z Usługi Elektronicznej.
    • USŁUGA ELEKTRONICZNA – usługa świadczona drogą elektroniczną przez Usługodawcę na rzecz Usługobiorcy za pośrednictwem Strony.
  3. RODZAJ I ZAKRES USŁUG ELEKTRONICZNYCH
    • Usługodawca umożliwia za pośrednictwem Strony na korzystanie z Usług Elektronicznych takich jak: korzystanie z Formularza Kontaktowego,
    • Świadczenie Usług Elektronicznych na rzecz Usługobiorców odbywa się na warunkach określonych w Regulaminie.
  4. WARUNKI ŚWIADCZENIA I ZAWIERANIA UMÓW O ŚWIADCZENIE USŁUG ELEKTRONICZNYCH
    • Świadczenie Usług Elektronicznych zawartych w rozdziale III pkt. 1 Regulaminu przez Usługodawcę jest darmowe.
    • Okres na jaki umowa zostaje zawarta: umowa o świadczenie Usługi Elektronicznej opierającej na umożliwieniu wysłania wiadomości za pośrednictwem Formularza Kontaktowego zawierana jest na czas określony i ulega likwidacji z chwilą wysłania wiadomości albo zaprzestania jej wysyłania przez Usługobiorcę.
    • Wymagania techniczne konieczne do współpracy z systemem teleinformatycznym, którego używa Usługodawca:
      • komputer z dostępem do Internetu,
      • dostęp do poczty elektronicznej,
      • przeglądarka internetowa,
      • włączenie w przeglądarce internetowej Cookies oraz Javascript.
    • Usługobiorca zobowiązany jest do używania Strony w sposób zgodny z prawem i dobrymi obyczajami mając na uwadze poszanowanie dóbr osobistych i praw własności intelektualnej osób trzecich.
    • Usługobiorca zobowiązany jest do wprowadzania danych zgodnych ze stanem faktycznym.
    • Usługobiorcę obowiązuje zakaz udostępniania treści o charakterze bezprawnym.
  5. TRYB POSTĘPOWANIA REKLAMACYJNEGO
    • Reklamacje związane ze świadczeniem Usług Elektronicznych przez Usługodawcę:
      • Reklamacje związane ze świadczeniem Usług Elektronicznych poprzez Strony Usługobiorca może składać za pośrednictwem formularza kontaktowego.
      • W powyższej wiadomości e-mail, należy podać jak najwięcej informacji i okoliczności mających związek z przedmiotem reklamacji, przede wszystkim typ i datę zajścia nieprawidłowości oraz dane kontaktowe. Udostępnione dane bardzo ułatwią i przyspieszą rozpatrzenie reklamacji przez Usługodawcę.
      • Przeanalizowanie reklamacji przez Usługodawcę następuje natychmiast, nie później niż w terminie 14 dni.
      • Odpowiedź Usługodawcy w sprawie reklamacji jest wysyłana na adres e-mail Usługobiorcy zamieszczony w zgłoszeniu reklamacyjnym lub w inny podany przez Usługobiorcę sposób.
  6. WŁASNOŚĆ INTELEKTUALNA
    • Wszystkie treści udostępnione na stronie internetowej pod adresem http://www.szerokie-ramy.pl/ korzystają z ochrony prawno autorskiej i są własnością http://www.szerokie-ramy.pl/ Usługobiorca ponosi pełną odpowiedzialność za szkodę uczynioną Usługodawcy, będącą konsekwencją użycia jakiejkolwiek części witryny http://www.szerokie-ramy.pl/, bez zgody Usługodawcy.
    • Jakiekolwiek użycie przez kogokolwiek, bez wyraźnej pisemnej zgody Usługodawcy, jakiegokolwiek z elementów składających się na treść oraz zawartość strony http://www.szerokie-ramy.pl/ stanowi naruszenie prawa autorskiego przysługującego Usługodawcy i skutkuje odpowiedzialnością cywilnoprawną oraz karną.
  7. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
    • Umowy podpisywane za pośrednictwem Strony zawierane są zgodnie z prawem polskim.
    • W razie niezgodności jakiejkolwiek części Regulaminu z obowiązującym prawem, w miejsce zanegowanego przepisu Regulaminu zastosowanie mają właściwe przepisy prawa polskiego.

Polityka prywatności

  1. Postanowienia ogólne
  2. Cel i zakres zbierania danych
  3. Podstawa przetwarzania danych
  4. Prawo kontroli, dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania
  5. Pliki „Cookies”
  6. Postanowienia końcowe
  1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    1. Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem strony internetowej http://www.szerokie-ramy.pl/ jest właściciel serwisu Szerokie Ramy.
    2. Administrator dokłada szczególnej staranności, by chronić interesy ludzi, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, że gromadzone przez niego dane są:
      • przetwarzane zgodnie z prawem, gromadzone dla określonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu nie zgodnemu z tymi celami,
      • merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w formie pozwalającej na rozpoznanie osób, których dotyczą, nie dłużej niż przez czas konieczny do osiągnięcia celu przetwarzania.
  2. CEL I ZAKRES ZBIERANIA DANYCH
    1. Dane osobowe Usługobiorców, gromadzone przez Administratora, są wykorzystywane do:
      • porozumiewania się z usługobiorcą (klientem)
      • celów informacyjnych jak również innych działań związanych z działalnością Usługobiorcy na stronie internetowej http://www.szerokie-ramy.pl/
    2. Administrator przetwarza następujące dane osobowe Usługobiorców:
    3. Administrator ma prawo przetwarzać niżej wymienione dane charakteryzujące sposób korzystania przez Usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną (dane eksploatacyjne):
      • Oznaczenia identyfikujące zakończenie sieci telekomunikacyjnej lub system teleinformatyczny, z którego korzystał Usługobiorca.
      • Informacje o rozpoczęciu, finalizacji oraz sferze każdorazowego korzystania przez Usługobiorcę z usługi świadczonej drogą elektroniczną.
      • Informacje o skorzystaniu przez Usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną.
    4. Udostępnienie danych osobowych, wzmiankowanych w pkt 2 jest niezbędne do świadczenia przez Usługodawcę usług drogą elektroniczną w ramach strony internetowej.
  3. PODSTAWA PRZETWARZANIA DANYCH
    1. Korzystanie ze strony, jak i zawieranie umów o świadczenie usług drogą elektroniczną za jej pośrednictwem, z czym wiąże się konieczność udostępnienia danych osobowych, jest w stu procentach dobrowolne. Osoba, której dane dotyczą, samodzielnie podejmuje decyzję, o rozpoczęciu korzystania z usług świadczonych drogą elektroniczną przez Usługodawcę zgodnie z Regulaminem.
    2. Zgodnie z art. 23 ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 ze zm.) przetwarzanie danych jest dopuszczalne m.in. gdy:
      1. osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba, że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych.
      2. jest to konieczne do urzeczywistnienia umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest jej stroną lub gdy jest to konieczne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą.
    3. Przetwarzanie danych osobowych przez Administratora odbywa się zawsze w ramach podstaw dopuszczalności ich przetwarzania wymienionych w pkt 2. Przetwarzanie danych będzie miało związek z realizacją umowy lub potrzeby podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą (pkt 2 lit. b).
  4. PRAWO KONTROLI, DOSTĘPU DO TREŚCI SWOICH DANYCH ORAZ ICH POPRAWIANIA
    1. Usługobiorca ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich korekty.
    2. Wszystkim osobom dane jest prawo do weryfikacji przetwarzania danych, które jej dotyczą, zawartych w zbiorze danych Administratora, a przede wszystkim prawo do żądania uzupełnienia, uaktualnienia, skorygowania danych osobowych, czasowego lub stałego wstrzymania ich przetwarzania lub ich usunięcia, jeśli są one niepełne, nieważne, nieprawdziwe albo zostały zebrane z pogwałceniem ustawy albo nie są już niezbędne do urzeczywistnienia celu, dla którego zostały zgromadzone.
    3. W celu realizacji uprawnień, o których mowa w pkt. 1 i 2 można korzystać poprzez przesłanie stosownej wiadomości poprzez formularz kontaktowy.
  5. PLIKI „COOKIES”
    1. Witryna Usługodawcy korzysta z plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Usługobiorcy ustawień przeglądarki jest równoznaczny ze zgodą na ich użycie.
    2. Instalacja plików „cookies” jest konieczna do bezproblemowego świadczenia usług na stronie internetowej. W plikach „cookies” mieszczą się dane niezbędne do właściwego działania witryny, w szczególności tych wymagających autoryzacji.
    3. W ramach strony internetowej stosowane są rodzaje: Użytkownik ma prawo zadecydowania w ramach dostępu plików „cookies” do swojego komputera poprzez ich uprzedni wybór w oknie swojej przeglądarki. Dokładne informacje o możliwości oraz metodach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  6. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
    1. Administrator stosuje środki techniczne i organizacyjne gwarantujące ochronę przetwarzanych danych osobowych właściwą dla niebezpieczeństw oraz kategorii danych objętych ochroną, a w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom postronnym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących norm oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.
    2. Usługodawca udostępnia odpowiednie środki techniczne przeciwdziałające pozyskiwaniu i zmienianiu treści przez osoby nieupoważnione, danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną.