Rodzaje patelni do smażenia

Rodzajów patelni do smażenia jest na świecie bardzo dużo, a do tego pojawiają się coraz to nowsze w zależności od potraw jakie chce się uzyskać (sprawdź: patelnie WMF). Poniżej zaprezentowane jest kilka przykładów z nich.
Patelnia teflonowa – swego czasu dość popularna ze względu na możliwość smażenia na niej potraw bez użycia tłuszczu. Jest odporna na wysoką temperaturę tania, a przygotowywane jedzenie nie przywiera do jej powierzchni. Takie patelnie są bardzo higieniczne. Po pobrudzeniu ich wystarczy je przetrzeć ręcznikiem papierowym, aby usunąć bród. Jedyną wadą jest skłonność do zadrapań i zarysowań.

Patelnia z powierzchnią ceramiczną – bardzo podobne właściwości co patelnia teflonowa. Jedyną różnicą jest wyższa odporność na duże temperatury, zarysowania i zadrapania. Nagrzewanie powierzchni odbywa się równomiernie, przy czym ciepło jest dłużej utrzymywane. Posiadanie takiej patelni w domu uważane jest za stylowe i eleganckie.

Patelnia żeliwna – bardzo trwałe i dobrze przewodzące ciepło urządzenie domowego użytku. Powłoka patelni ogrzewa się równomiernie, a ciepło potrawy jest dłużej utrzymywane. Najlepiej przyrządzać na nich duszone mięso i warzywa. Patelnie żeliwne tworzy się głównie wyłącznie z naturalnych składników.

Patelnia stalowa – w zasadzie niezniszczalne, nierdzewne i łatwe do czyszczenia narzędzie kuchenne. Często w tym rodzaju patelni zdarza się, że ma ona trójwarstwowe dno oraz nieprzywierającą powłokę.

Patelnia szklana – najnowszy model w dziedzinie techniki. Idealnie nadaje się dla ludzi z alergią. Dzięki przezroczystości, da się sprawdzać w jakim stanie jest potrawa bez unoszenia pokrywki. Ta patelnia nie ma żadnego wpływu na smak i zapach potraw

Bogatą ofertę znajdziesz w sklepie internetowym: https://wenahome.pl/, który oferuje akcesoria do kuchni marek, np. Silit, WMF, Kitchen Aid, Villeroy&Boch i wiele innych.

Dodaj komentarz

15 − piętnaście =