Wysoka jakość w przypadku mięsa ma szczególne znaczenie. Zatrucia pokarmowe bywają nie tylko nieprzyjemne, ale też niebezpieczne.
Najbardziej cenione mięso wołowe pochodzi z młodych sztuk. Bardzo często z cielęciny przyrządza się potrawy dla dzieci, więc przy zakupie warto zwrócić uwagę, czy jest ona świeża. Powinna mieć różowy kolor, kruchą fakturę i być pozbawiona wodnistego nalotu. Takie można dostać na https://swiezemieso.pl/.
Stare mięso zmienia kolor, najczęściej ciemnieje, czasem na skutek rozkładu żelaza zielenieje, zyskuje śliską, błyszczącą warstwę i pachnie słodkawo, lub mdło. Dużo o jego stanie mówi też tłuszcz przylegający do tkanek. Powinniśmy unikać tego wyraźnie żółtego, a szukać białego lub kremowego. Dobra sztuka mięsa jest sprężysta, ale nie zbyt miękka. Jeśli jego powierzchnia nie jest matowa, a porcja puszcza soki, świadczy to o psuciu się produktu.