Jak wybrać dobry sprzęt do gotowania do restauracji?

Aby restauracja cieszyła się gronem wiernych i zaufanych klientów, musi wyróżnić się na tle konkurencji. Kluczowym elementem jest również serwowanie posiłków najwyższej jakości. Nawet najbardziej kreatywny szef kuchni z imponującym doświadczeniem nie będzie mógł właściwie wykonywać swojej pracy bez odpowiedniego sprzętu. W co wyposażyć restaurację, aby gotowanie przebiegało szybko, sprawnie i bez przeszkód, a jego efektami były wyśmienite dania wzbudzające zachwyt? Oto kilka cennych wskazówek.

Niezbędne wyposażenie profesjonalnej restauracji

Garnki gastronomiczne to podstawa. Podczas ich wybierania najlepiej sięgać po produkty renomowanych marek, które posiadają stosowne certyfikaty i atesty. Potraktujmy ten zakup jako inwestycję i zdecydujmy się na garnki wysokiej klasy, odporne na działanie dużych temperatur, wyposażone w powłokę tytanową. Szczególnie godne polecenia są zwłaszcza garnki wykonane ze stali nierdzewnej.

Postaraj się dopasować posiadany sprzęt do rodzaju kuchni. Przykładowo, jeśli restauracja będzie specjalizować się w typowo włoskich daniach, zaopatrz się w więcej garnków do makaronu i tych do duszenia. Uważnie sprawdź grubość dna i to, czy będą dostosowane do kuchenki, a także zapoznaj się z metodami ich konserwacji. Pamiętaj również o tym, by zdobyć informacje na temat tego, w jaki sposób konkretny rodzaj garnków reaguje z żywnością. Przykładowo, te wykonane z aluminium mogą bowiem reagować chemicznie z kwaśnymi potrawami, a tego każdy wolałby przecież uniknąć.

Dodaj komentarz

osiemnaście − cztery =