Niemieckie wina to przede wszystkim bogactwo smaków. Ogółem na terenie Niemiec uprawianych jest 140 szczepów, z czego 24 mają kluczowe znaczenie dla światowego rynku winiarskiego.
Klasykiem wśród niemieckich win jest Riesling. Szczepy uprawiane są praktycznie na terenie całego kraju i zajmują niemalże jedną czwartą wszystkich winnic. Popularność szczepu sprawia, że produkowane są z niego zarówno wina słodkie, jak i wytrawne, z uwzględnieniem różnych poziomów jakości. Są to wina białe, nota bene, dominujące wśród niemieckich produktów. Dużą popularnością cieszą się także wina produkowane ze szczepu Muller-Thurgau.
Najlepiej kupować wina niemieckie w sklepie na terenie kraju, z którego pochodzą. Wiadomo jednak, że w wielu przypadkach może okazać się to niemożliwe, choćby ze względów logistycznych, nie mniej jednak w polskich placówkach handlowych wybór także jest spory. Wybierając konkretny produkt warto zwrócić uwagę na markę, rok produkcji oraz rejon pochodzenia szczepów, z którego wyprodukowane zostało wino.