Owoce idealne na kompot

Kompot to zdrowy napój, który doskonale gasi pragnienie nie tylko w upalne dni. Dzięki nim można cieszyć się smakiem lata także jesienią i zimą. Ten pyszny napój można zrobić praktycznie ze wszystkich owoców. Oprócz cukru można dołożyć do niego ulubione przyprawy, takie jak cynamon czy goździki, aby stworzyć niesamowitą kompozycję.

Jak przyrządzić kompot?

Do ugotowania kompotu najczęściej wybiera się sezonowe owoce, takie jak jabłka, gruszki czy wiśnie. Można je śmiało łączyć ze sobą, aby uzyskać ciekawszy smak. W niektórych regionach Polski popularne są także kompoty przygotowane z charakterystycznego w smaku rabarbaru. Umyte i pozbawione pestek owoce należy pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą. Następnie trzeba je posypać cukrem lub miodem i gotować na małym ogniu, aż powstały płyn się zagotuje. Tak przygotowany kompot doskonale nadaje się do spożycia na ciepło lub po ostudzeniu. Można go także umieścić w słoikach i zapasteryzować, dzięki czemu będą nadawały się do spożycia nawet kilka miesięcy później.

Na rynku dostępne są także gotowe kompoty wytwarzane z najwyższej jakości składników, które można znaleźć na stronie https://hultaj.co/. Do ich przygotowania używa się tradycyjnych i popularnych owoców, jak np. jabłko lub malina, ale także tych bardziej egzotycznych, jak mango. Dzięki zastosowaniu nowatorskiej metody, jaką jest leżakowanie, które zastępuje proces gotowania kompot nasyca się wspaniałym smakiem owoców. Trwa on kilka tygodni i przebiega w naturalny sposób bez dodatkowego wspomagania.

Dodaj komentarz

19 − osiem =