Grille – jego rodzaje i na który się zdecydować?

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Często jednak nasz zeszłoroczny sprzęt pozostawiony na świeżym powietrzu w czasie zimy nie nadaje się do dalszego użytku. Elementy metalowe pod wpływem zmiennych warunków atmosferycznych zostają pokryte rdzą, a na dodatek zapomniany po ostatniej biesiadzie w ogródku ruszt bywa obrośnięty starym tłuszczem. Jeśli tak, to najwyższy czas na kupienie nowego grilla, jednak jaki model wybrać, by był przyjazny dla naszego zdrowia i środowiska naturalnego?

Węglowy, gazowy, a może elektryczny

Wśród fanów grilla krąży opinia, że nic nie zastąpi tradycyjnego sprzętu węglowego. Niestety potrawy przypiekane na rozżarzonych brykietach nie służą naszemu zdrowiu. Ponadto w procesie spalania do atmosfery przedostają się szkodliwe substancje. Alternatywą dla tego modelu są grille opalane pelletem, czyli przyjazną dla środowiska biomasą. Będąc wielbicielem lata i korzystając często z jego uroków, racząc się przy tym daniami przygotowanymi na ruszcie, najlepiej wybrać sprzęt elektryczny lub gazowy. Są to solidne oraz całkowicie bezpieczne w użytkowaniu konstrukcje, które na zimę wystarczy przykryć specjalnym pokrowcem. Jedzenie przygotowywane na grillach tego typu pozbawione jest zanieczyszczeń pochodzących ze spalania węgla drzewnego. Metoda przyrządzania mięs i warzyw przy użyciu prądu, bądź gazu uważana jest za najzdrowszą. Na poszczególnej witrynie internetowej https://www.grillmajster.pl/Grille-Broil-King-c24 zapoznamy się z ofertą renomowanego producenta grilli, który może zaproponować nam wszystkie wymienione wyżej modele.

Dodaj komentarz

12 − 1 =