Odżywianie jest niezwykle ważne, gdyż to od niego zależy samopoczucie, a także możliwości działania. Jedzenie dostarcza energii niezbędnej do codziennego funkcjonowania, ale żeby rzeczywiście dodawało sił, musi być pożywne, a zarazem zdrowe. Podstawowym produktem spożywanym przez każdego jest chleb. Bez niego trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek dietę, nawet tą, której celem jest utrzymanie prawidłowej wagi ciała i smukłej sylwetki. Na rynku, zarówno w piekarniach, jak i w sklepach, dostępne są różne rodzaje chleba. Różnią się one od siebie składem, a więc typem oraz ilością poszczególnych składników. Jaki chleb dostępny w ofercie sklepów i piekarni jest najzdrowszy?
Za zdecydowanie najzdrowszy chleb uważa się ten na zakwasie i to nie bez powodu. Chleb na zakwasie posiada korzystne bakterie kwasu mlekowego, które naturalnie występują w jelitach i regulują ich pracę. Dodatkowo chleb wypiekany na zakwasie odznacza się większą dostępnością różnych pierwiastków. Oprócz niego należy wymienić chleb razowy, który jest wypiekany z pszennej, żytniej lub mieszanej mąki razowej, czyli zmielonej jednokrotnie i zawierającej otręby. Typowy chleb razowy wypieka się na zakwasie, dlatego ma on podobne wartości co zwykły chleb na zakwasie. Jeżeli do codziennej diety wybrany zostanie właśnie chleb razowy sklep z nim można znaleźć niemal na każdym rogu, w każdym mieście.