Obecnie na półkach sklepowych kawę możemy znaleźć w dwóch podstawowych formach – ziarnistej oraz mielonej. Plusem tej pierwszej jest niewątpliwie to, że nie potrzebujemy młynka ani dodatkowej chwili na rozdrobnienie kawy – zalewamy sypką substancję i gotowe. Jednak na tym kończą się plusy kawy mielonej, z której aromat ucieka zdecydowanie zbyt szybko. O wiele lepszą opcją jest kawa ziarnista. Zapach ziaren mielonych o poranku (lub po południu, jako remedium na post-lunch dip) zniewala i zdecydowanie wart jest zakupu młynka do kawy oraz kilku dodatkowych sekund. Za intensywnym aromatem podążają również walory smakowe, które również z pewnością docenimy pijąc kawę w ziarnistej formie (świeżo mieloną). Jednak wybór „mielona czy ziarnista” nie jest jedynym, jakiego dokonać musimy kupując jak najlepszą kawę. Ważne jest również…
Ziarno ziarnu nierówne – kawa ziarnista dzieli się na wiele gatunków, które różnią się nie tylko zależącym od upodobań smakiem, ale także i jakością. Ziarna kawy pozyskiwane są z drzew zwanych kawowcami. Podstawowymi gatunkami tychże roślin są: coffea arabica (Arabika), coffea canephora (Robusta), oraz coffea liberica (Liberika). Arabika w swoim smaku i działaniu uznawana jest za dość delikatną, głównie ze względu na niską zawartość kofeiny. Ma również wyższą kwasowość, a koneserzy często dopatrują się w niej orzechowych lub czekoladowych nut smakowch. Robusta zaś posiada więcej kofeiny, a jej smak jest nieco bardziej gorzki. Wybór smaku kawy zależy zatem od gustu. A co z jakością? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na informację podane na opakowaniu. To z nich właśnie możemy wyczytać, skąd pochodzi nasz produkt, czy plantacje kawy posiadają należyte certyfikaty jakości, bądź też w jaki sposób kawa została pozyskana. Na jakość gotowego napoju wpływa również jakość ekspresu, sposób przechowywania kawy, czy nawet jakość wody.