Odpowiednio zaopatrzona kuchnia to podstawa każdego baru, restauracji oraz pubu. Przy zakupie wyposażenia należy skupić się przede wszystkim na jego użyteczności oraz dostosowaniu do potrzeb lokalu. Nie wszystko trzeba kupować od razu – niektóre rzeczy można nabyć z upływem czasu. Są jednak takie przedmioty, bez których żadna kuchnia nie będzie mogła się obejść.
Na wyposażeniu kuchni nie powinno zabraknąć przede wszystkim urządzeń, które ułatwią codzienne gotowanie. Podstawą są urządzenia grzewcze i chłodzące. Warto jednak pomyśleć także o sprzętach, dzięki którym przygotowywanie dań stanie się bardziej sprawne i wygodne. Obieraczki czy szatkownice do warzyw pozwolą zaoszczędzić mnóstwo czasu, który należałoby przeznaczyć na tradycyjne krojenie. Pomocne będą również rozdrabniacze oraz wielofunkcyjne roboty, które nadadzą potrawom gładką konsystencję.
Mówi się, że nie ma pracy bez odpowiednich narzędzi. Ta zasada dotyczy także gotowania. Pomocnicze akcesoria i przybory w znaczący sposób ułatwiają pracę w kuchni. Przykładem jest blacha do pizzy, dzięki której można wyczarować idealne ciasto. Z jej zastosowaniem, temperatura pieczenia rozkłada się równomiernie, dlatego pizza jest miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Jeśli mowa o wypiekach, to warto wspomnieć również o sitach do przesiewania mąki czy ozdabiania ciast cukrem pudrem. W kuchennym wnętrzu niezbędne będą również solidne deski do krojenia oraz dobrze naostrzone noże. Do odsączania potraw z wody przydadzą się natomiast cedzaki.