Wędliny to szeroka kategoria, która obejmuje wiele różnych rodzajów mięsa, w tym szynkę, boczek, kiełbasy i salami. Produkty wędliniarskie są konserwowane przy użyciu soli i innych dodatków, które hamują rozwój bakterii. Istnieje wiele miejsc gdzie możemy kupić swojskie wędliny sklep internetowy, sklep spożywczy lub mięsny w zależności od naszych preferencji. W Polsce o wędlinach myślimy zazwyczaj jako o szynce, boczku i kiełbasie – ale istnieje wiele innych rodzajów wędlin, o których możesz nie wiedzieć.
Do wędlin należą:
Obejmuje ona szynki gotowane, takie jak prosciutto i szynkę Serrano, która jest wytwarzana z surowego mięsa z udźca wieprzowego. Szynka jest zwykle solona w słonej wodzie przed ugotowaniem.
Bekon może być wykonany z brzucha wieprzowego lub słoniny, w zależności od regionu świata, w którym jest produkowany. Jest on podobny do szynki, z tym że nie zawiera tak dużo tłuszczu i jest zwykle wędzony po peklowaniu, aby dodać smaku.
Kiełbasa to zazwyczaj mielone mięso w osłonkach wykonanych z jelit zwierzęcych (zwanych „osłonkami naturalnymi”). Istnieją setki różnych rodzajów kiełbas, w zależności od położenia geograficznego i użytych składników; niektóre przykłady to hot dogi (wołowe i wieprzowe), salami (wieprzowe), chorizo (wieprzowe i wołowe), bockwurst (wieprzowe), kiełbasa (wieprzowa i wołowa) oraz frankfurterki (wołowe). Przed spożyciem kiełbaski mogą być wędzone lub gotowane.
Kabanosy to polskie wędzone kiełbasy z mięsa wieprzowego i wołowego. Są to długie, cienkie kiełbasy o ciemnoczerwonym kolorze, który jest spowodowany dodatkiem papryki. Nazwa „kabanos” pochodzi od słowa „kaban”, które w języku polskim oznacza „worek”.