Wiosna to idealna pora roku na zadbanie o swoją dietę. Wprowadzenie do niej więcej warzyw i owoców. Zawierają dużo witamin oraz nie wiele kalorii. Koktajle dobrze sprawdzają się jako przekąska albo śniadanie.
Nie należy obawiać się mieszania warzyw i owoców. Smak napoju zmienia się w zależności od rodzaju napoju roślinnego, wody albo mleka. Najważniejsze to dobre połączenie składników. Sprawdzi się tutaj blender przepisy będą łatwe do wykonania.
Szpinak – banan – cytryna
Do blendera należy wrzucić garść liści szpinaku (może być mrożony), obranego ze skórki banana oraz sok z połowy cytryny. Do wszystkiego dolać szklankę wody oraz zmiksować na gładką masę.
Pietruszka – pomarańcza – kiwi
Do pojemnika włożyć dwie dojrzałe, obrane pomarańcze, garść zielonej pietruszki oraz dojrzałe kiwi. Można dodać kostki lodu i odrobinę cukru trzcinowego. Wszystko dokładnie zblendować.
W internecie znajduje się wiele przepisów na koktajle zarówno na słodko, jak i na słono. Pomogą w zbilansowanej diecie, która nie będzie wymagała dodatkowej suplementacji.