Rodzaje noży, w które warto zaopatrzyć własny lokal gastronomiczny

Nóż to narzędzie, bez którego nie możemy sobie wyobrazić sobie codziennej pracy w kuchni. Mają swoje zastosowanie zarówno w domowych warunkach, jak i w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Zazwyczaj nie przywiązujemy większej wagi do jego rodzaju oraz sposobu wykonania, a to jak się okazuje – jest błędem. Zobaczmy, bez jakiego rodzaju noży nie może funkcjonować żaden lokal gastronomiczny.

Noże – niezbędne w każdej kuchni

Przygotowanie nawet najprostszego posiłku bez odpowiedniego noża byłoby niemal niemożliwe. Odpowiednio wyposażony lokal powinien z pewnością posiadać nóż do krojenia pieczywa. Posiadają one charakterystyczną budowę i zakończone są ząbkami. Z jego pomocą możliwe jest precyzyjne krojenie chrupiącej skórki pieczywa bez szarpania i zgniatania.

Nikt nie wyobraża sobie pracy restauracji bez noża przeznaczonego do krojenia warzyw i owoców. To narzędzie o niewielkich rozmiarach okazuje się być niezwykle pomocne przy nie tylko podczas krojenia, lecz także wydrążania poszczególnych składników dań. Dzięki temu, że jest lekki i poręczny, może być używany nawet przez osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę w pracy w gastronomii.

Charakterystyczne noże, bez których przygotowanie dań mięsnych może być trudnym wyzwaniem, to tasaki kuchenne. Jest to bardzo ostry i precyzyjny nóż, a wyróżnia go jego szeroki ostrze. Z jego pomocą możliwe jest ćwiartowanie dużych kawałków mięsa i to bez użycia dużej siły. Umożliwia on również siekanie ziół oraz rozdrabianie przypraw. Szerokie ostrze pozwala na przenoszenie posiekanych produktów bezpośrednio do garnka lub na patelnię.

Dodaj komentarz