W restauracjach, barach i innych lokalach gastronomicznych najważniejszą rolę odgrywają kucharze. Sprawują oni bowiem pieczę nad przygotowywaniem poszczególnych potraw i decydują o ich walorach wizualnych oraz smakowych. Muszą przy tym ściśle przestrzegać wszelkich wymaganych zasad BHP, a jedną z nich jest bez wątpienia noszenie odpowiedniego stroju o właściwościach ochronnych. Absolutna podstawa to w tym przypadku bluzy kucharskie damskie i męskie wykonane z odpornego na rozdarcie materiału.
Wspomniana we wstępie bluza powinna posiadać logo danego lokalu, stójkę, dosyć głębokie kieszenie, a także długie rękawy z mankietami. Pożądana kolorystyka to biel, czerń, szarość, granat albo brąz. Oczywiście nie obejdzie się również bez trwałych spodni z kantem o stosunkowo luźnym kroju (nie mogą pod żadnym pozorem zbyt ciasno przylegać do ciała, tak aby zapewniały swobodny obieg powietrza) oraz porządnego fartucha z szelkami lub bez, który skutecznie zabezpieczy pozostałe elementy garderoby przed nieestetycznymi plamami z jedzenia. Tym samym pozwoli zachować kucharzowi optymalną higienę w tracie obróbki żywności – zarówno ręcznej, jak i termicznej. Dodatkową funkcją fartucha jest dodawanie prezencji i jednocześnie sprawianie wrażenia, że lokal to miejsce prestiżowe, dbające o swoich klientów. Kolejny istotny składnik stroju to nakrycie głowy zabezpieczające dania przed przypadkowym przedostaniem się do nich włosów. Do wyboru mamy klasyczną czapkę o walcowatym kształcie, furażerkę bez daszka, toczek przypominający kapelusz w wersji mini i bandanę wiązaną na karku. Na koniec trzeba jeszcze wspomnieć o butach z podeszwą antypoślizgową.