O czym pamiętać przy wyposażaniu lokalu gastronomicznego?

Odpowiednie wyposażenie lokalu gastronomicznego nie jest prostym zadaniem, zwłaszcza dla osoby, która dopiero zaczyna działać w branży gastronomicznej i bardzo łatwo w natłoku zróżnicowanych urządzeń zapomnieć jest o wyposażeniu najbardziej niezbędnym i wymaganym – a co za tym idzie zbyt duże koszty przeznaczone na sprzęt kuchenny.
Kuchnia nie będzie w stanie odpowiednio działać bez standardowego wyposażenia, którym jest wyposażenie części kuchennej w postaci wszelkiego rodzaju lad, chłodnic, magazynów, przestrzeni na obróbkę produktów, lodówek, zamrażarek, pieców, piekarników oraz w odpowiednio przeznaczonym do tego sektorze zmywaków i zmywarek. Kolejnym punktem wymaganego wyposażenia jest część barowa – jeżeli takową posiadamy, a możemy ją posiadać tylko i wyłącznie w momencie, gdy uzyskamy licencję umożliwiającą nam sprzedaż alkoholu. Częścią ostatnią wyposażenia jest wyposażenie uzupełniające, bez którego praca w naszym lokalu nie byłaby możliwa, czyli jest to przede wszystkim drobny sprzęt kuchenny oraz wyposażenie sali konsumpcyjnej. W kuchni powinny znaleźć się takie przedmioty, jak rondle, garnki oraz patelnie, noże kuchenne do mięsa, do ryb, do serów – każdy powinien mieć jasno określone przeznaczenie – a także pojemniki na produkty, deski do krojenia, tłuczki, sztućce czy durszlaki oraz miski.

Sala konsumpcyjna powinna zawierać na stanie przede wszystkim w pełni skompletowaną zastawę, obrusy, serwetki, cukierniczki, wazy do zup, miski do baru sałatkowego – jeżeli takowy posiadamy – czy chociażby dzbanki do mleka, czyli wszystkie produkty niezbędne do konsumpcji dań dostępnych w naszej karcie przez klientów.

Całościowe wyposażenie lokalu gastronomicznego znajdziesz w internetowym sklepie gastronomicznym – Instanco.

Dodaj komentarz

jeden × 3 =