Domowa wędzarnia to przepis na prawdziwe wspólne spędzanie czasu. Podczas procesu produkcji jest możliwość spędzenia czasu nie tylko z dzieckiem, ale także z przyjaciółmi i rodziną. Wytwornica dymu do wędzarni to niezbędny element każdej domowej wędzarni.
Domowa wędzarnia przydaje się zarówno do przygotowywania dania na obiad, jak i do gotowania kiełbasek. Znajdująca się w niej wytwornica dymu umożliwia sprawdzanie smaku różnych rodzajów mięsa, a także jego opalanie. Natomiast nierozpuszczalny wodny sos do wędzenia oraz domowe smażenie są najprostsze sposoby na gotowanie mięs bez dodatku chemii. Wytwornica dymu to również element dekoracyjny – bez niej nawet najbardziej szlachetne potrawy mogą pozbawione estetycznego uroku.
Wędzarnią rozumiemy nie tylko urządzenie do wędzenia, ale także cały proces – od przygotowania potrawy, poprzez bezbolesne i komfortowe dla zmysłów jej przygotowanie aż po przyjemność ich spożycia. Pierwszy krok to wybranie odpowiedniego miejsca na działalność wędzarni. Dobrze byłoby je umieścić blisko źródeł ciepła, np. pieca grzewczego lub kominka. To zapobiegnie osadzaniu się warstw lodu na dnie i bokach kadzi i pozwoli na swobodne otwieranie drzwiczek. Ważna jest również wytwornica dymu, którą wykonuje się z trwałych materiałów, a jej montaż nie powinien sprawiać większych problemów. Wszystkie elementy są dobrze do siebie dopasowane, dzięki czemu urządzenie nie posiada żadnych słabe punktów. Niewielkie rozmiary pozwalają ukryć go w domowym garażu lub poddaszu, co jest bardzo praktyczne w przypadku małych mieszkań.