Szczęśliwcy, którzy mieszkają w centrum wielkich miast, mają okazję cieszyć się aromatem ulubionej kawy każdego dnia – wystarczy, że po drodze do pracy zajdą do ulubionej kawiarni. Co jednak mają zrobić osoby, które mieszkają w mniejszych miejscowościach, lub zwyczajnie nie stać ich na kupowanie ulubionego latte w kawiarni codziennie? Odpowiedź jest prosta: muszą zrobić swoją ulubioną kawę w domu.
Przygotowanie ulubionego napoju na własną rękę wydaje się prostym zadaniem. Jednak szybko okazuje się, że jest inaczej. Kawa na pierwszy rzut oka smakuje podobnie, ale słabiej. Nie ma w niej ulubionej karmelowej nutki albo zostawia kwaśny posmak. Najczęściej przyczyną takiego stanu rzeczy są gorszej jakości ziarna. Najlepiej zaopatrzyć się w nie w specjalistycznym sklepie, który oferuje gotowe mieszanki z różnych stron świata. Następnie należy odpowiednie ziarno dobrze zmielić. W kawiarniach używa się do tego celu specjalistycznych i bardzo drogich młynków, których zakup i obsługa mógłby sprawić problem.
Dobrym rozwiązaniem są młynki do kawy ręczne, których obsługa jest znacznie prostsza, a jakość nie ustępuje w niczym ich elektrycznej odmianie. Mielą one kawę równomiernie, a dodatkowo ułatwiają kontrolę nad grubością zmielonych ziaren, co może mieć duże znaczenie, jeśli zdecydujemy się na przygotowanie kawy sposobem alternatywnym. Może się wydawać, że ręczne młynki do kawy są zbytecznym wydatkiem, ale w przełożeniu na jakość kawy jest to bardzo opłacalne. Ziarna zmielone fabrycznie mogą nie tylko być stare i zwietrzałe, ale też zawierać konserwanty, które utrzymują ich aromat – chociażby z tego powodu warto mielić ziarna samemu.