Zmiana nawyków żywieniowych może być trudnym zadaniem, ale zdecydowanie warto. Dobre nawyki żywieniowe są kluczem do zdrowego stylu życia, więc chcesz się upewnić, że ustawiasz się na sukces. Jeśli chodzi o rozwijanie dobrych nawyków żywieniowych, ważne jest, aby być cierpliwym wobec siebie. Możesz nie widzieć rezultatów od razu, ale z czasem zaczniesz zauważać różnicę w tym, jak się czujesz. Zawsze możesz skonsultować to z dietetykiem klinicznym Warszawa.
Całe ziarna mają niższy indeks glikemiczny niż ziarna rafinowane, co oznacza, że są trawione wolniej i ich trawienie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Przykłady pełnych ziaren to chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż i owies.
Owoce zawierają błonnik i wodę, które pomagają dłużej utrzymać sytość. Ponadto, są pełne witamin i minerałów, które przyczyniają się do ogólnego dobrego stanu zdrowia.
Ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą obniżyć poziom trójglicerydów (tłuszczów we krwi) u osób z wysokim poziomem trójglicerydów. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą również zmniejszyć ryzyko chorób serca. Spożywaj ryby co najmniej dwa razy w tygodniu – na przykład: lekki tuńczyk lub łosoś w puszce; pieczona lub broczona ryba biała, taka jak dorsz lub flądra; łosoś lub sardynki w puszce; lub makrela w puszce. Unikaj smażonych ryb, ponieważ zawierają one dużo niezdrowych tłuszczów, takich jak tłuszcze nasycone, tłuszcze trans i kwasy tłuszczowe omega-6.