Kabanos to cienka, sucha kiełbasa pochodząca z Polski. Wyrabia się ją z mięsa wieprzowego i wołowego, przyprawia solą i pieprzem, a następnie wędzi. Kiełbasa jest długa i cienka i można ją znaleźć w wielu różnych rozmiarach. Najczęściej spotykane są 50-gramowe paczki sprzedawane w większości sklepów spożywczych oraz większe 200-gramowe paczki, które można znaleźć w sklepach specjalistycznych lub w Internecie na takich stronach jak przykładowo https://megasam24.pl/pl/c/Kabanosy-i-przekaski/123.
Słowo „kabanos” pochodzi od niemieckiego „koben”, co oznacza „palić”. Kabanosów nie wędzi się w tradycyjnym sensie; są one suszone na wolnym ogniu, aż staną się twarde i kruche. Wędzenie nadaje im smak, ale nie jest konieczne do ich całkowitego wysuszenia.
Kabanosy występują w kilku różnych odmianach:
Są to najczęściej spotykane rodzaje kabanosów, zawierają mieszankę mięsa wołowego, wieprzowego i przypraw. Mają bardzo łagodny smak, który dobrze współgra z musztardą lub chrzanem.
Są to drugie co do popularności rodzaje kabanosów i zawierają wyłącznie wieprzowinę. Mają bardziej wyrazisty smak niż kabanosy wołowe, ale nie za mocny. Są one doskonałym wyborem dla osób, które lubią pikantne kiełbaski.
Są to najrzadziej spotykane rodzaje kabanosów i zawierają wyłącznie drób. Mają bardzo łagodny smak, dzięki czemu są dobrym wyborem dla dzieci i osób, które nie lubią ostrych kiełbasek. Są też dobrym wyborem dla osób, które chcą cieszyć się kabanosami bez dodawania dodatkowych składników. Najpopularniejsze rodzaje kabanosów można znaleźć w większości polskich sklepów.