Kabanos to cienka, sucha kiełbasa pochodząca z Polski. Wyrabia się ją z mięsa wieprzowego i wołowego, przyprawia solą i pieprzem, a następnie wędzi. Kiełbasa jest długa i cienka i można ją znaleźć w wielu różnych rozmiarach. Najczęściej spotykane są 50-gramowe paczki sprzedawane w większości sklepów spożywczych oraz większe 200-gramowe paczki, które można znaleźć w sklepach specjalistycznych lub w Internecie na takich stronach jak przykładowo https://megasam24.pl/pl/c/Kabanosy-i-przekaski/123.
Słowo „kabanos” pochodzi od niemieckiego „koben”, co oznacza „palić”. Kabanosów nie wędzi się w tradycyjnym sensie; są one suszone na wolnym ogniu, aż staną się twarde i kruche. Wędzenie nadaje im smak, ale nie jest konieczne do ich całkowitego wysuszenia.
Kabanosy występują w kilku różnych odmianach:
Kabanosy wołowe
Są to najczęściej spotykane rodzaje kabanosów, zawierają mieszankę mięsa wołowego, wieprzowego i przypraw. Mają bardzo łagodny smak, który dobrze współgra z musztardą lub chrzanem.
Kabanosy wieprzowe
Są to drugie co do popularności rodzaje kabanosów i zawierają wyłącznie wieprzowinę. Mają bardziej wyrazisty smak niż kabanosy wołowe, ale nie za mocny. Są one doskonałym wyborem dla osób, które lubią pikantne kiełbaski.
Kabanosy drobiowe
Są to najrzadziej spotykane rodzaje kabanosów i zawierają wyłącznie drób. Mają bardzo łagodny smak, dzięki czemu są dobrym wyborem dla dzieci i osób, które nie lubią ostrych kiełbasek. Są też dobrym wyborem dla osób, które chcą cieszyć się kabanosami bez dodawania dodatkowych składników. Najpopularniejsze rodzaje kabanosów można znaleźć w większości polskich sklepów.