Twaróg nazywany jest także serem białym. Jest to produkt powstający z mleka i posiada wiele cennych wartości odżywczych. Twaróg jest przede wszystkim bogatym źródłem białka. W sklepach spotkać można jego różne rodzaje – chudy, półtłusty oraz tłusty, który różni się od siebie zawartością tłuszczu. Można z niego przyrządzić wiele smakowitych potraw.
Ser biały wykorzystuje się przede wszystkim jako farsz do pierogów. Wystarczy dodać go wraz z podsmażoną cebulą do ugotowanych i ugniecionych ziemniaków, by powstało nadzienie do lubianych chyba przez wszystkich pierogów ruskich. Z twarogu można również przyrządzić makaron z serem. Wystarczy ugotować ulubiony makaron, a ser rozgnieść z dodatkiem odrobiny masła, soli i pieprzu. Następnie należy wymieszać go dobrze z makaronem i powstaje pyszne, sycące danie. Biały ser jest także świetnym dodatkiem do śniadania. Można przygotować go zarówno na słono, jak i na słodko. Warto połączyć go z rzodkiewką, szczypiorkiem oraz odrobiną śmietany. Dzięki temu otrzymamy pyszny twarożek z wiosennymi dodatkami. Wielbiciele śniadań na słodko mogą dodać do niego miód lub syrop klonowy. Ser biały może być również świetnym nadzieniem do naleśników. Wystarczy wrzucić go do blendera z odrobiną cukru wanilinowego, a powstanie pyszna gładka masa. Nie można także zapomnieć, że z twarogu robi się jedno z lepszych ciast, czyli sernik. Wybierając twaróg do wypieków lub innych dań trzeba wybierać taki, który pochodzi z ekologicznych gospodarstw. Taki ser można znaleźć pod adresem https://lokalneo.pl/serki-twarogowe-191.