Oleje tłoczone na zimno – jakie mają właściwości?

Świadomość roli zdrowych tłuszczy w codziennej diecie jest coraz większa. Dlatego coraz częściej na stole pojawiają się oleje tłoczone na zimno. Warto wiedzieć, jakie mają właściwości i dlaczego warto je jeść. Oleje te są uzyskiwane w zupełnie inny sposób niż te standardowe, które możesz znaleźć na sklepowych półkach. Dzięki temu, że ich produkcja przebiega przy temperaturze 40-50 stopni Celsjusza, mają o wiele więcej dobroczynnych właściwości odżywczych. Zachowują także swój naturalny smak i wartości odżywcze nasion. Są nie tylko źródłem zdrowego tłuszczu, lecz także makroskładników, które mogą mieć wpływ na zdrowie całego organizmu.

Zdrowie w płynie

Aromatyczne oleje tłoczone na zimno to skarbnica wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Odgrywają one ogromną rolę w rozwoju mózgu i prawidłowym działaniu układu nerwowego na każdym etapie życia człowieka. Dodatkowo chronią przed otyłością i wspierają układ autoimmunologiczny. W tym ostatnim specjalizuje się olej z czarnuszki, znany ze swoich właściwości pobudzania odporności. Każdy rodzaj oleju unikatowe działanie – ostropest wpływa na detoksykację, awokado na paznokcie, len na funkcjonowanie układu pokarmowego. Warto wybrać olej tłoczony na zimno, który najlepiej spełnia potrzeby organizmu i regularnie przemycać go w diecie, na przykład w sałatkach. To porcja zdrowia, o której warto pomyśleć codziennie.

Dodaj komentarz

szesnaście + osiemnaście =