Prawda i mity o ekogroszku

Ekogroszek to obecnie jeden z najchętniej wybieranych materiałów opałowych do ogrzewania domów jednorodzinnych. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim ekologicznemu charakterowi, sporej wydajności oraz stosunkowo niskim kosztom eksploatacji. Produkuje się go z węgla kamiennego, a występuje w formie dokładnie oczyszczonych ziaren o maksymalnej średnicy 2,5 cm. Jeśli interesuje nas dobrej jakości ekogroszek w Warszawie bez trudu znajdziemy sklep lub hurtownię posiadającą go w asortymencie.

Paliwo warte swojej ceny 

Wokół ekogroszku z biegiem czasu narosło bardzo wiele mitów, które warto rozwiać. Z całą pewnością jest to paliwo stałe charakteryzujące się wysoką kalorycznością (na poziomie 20-30 MJ/kg), niską zawartością popiołu oraz wody (<10%), a także małą spiekalnością. Wymienione właściwości mają bezpośredni wpływ na to, że omawiany materiał pozwala niskim kosztem uzyskać optymalny komfort termiczny w budynku mieszkalnym.

Kolejny istotny fakt to niska emisja szkodliwych substancji smolistych do atmosfery, co wynika z wielokrotnego przesiewania i płukania ekogroszku w procesie produkcji. Mitem jest natomiast opinia, że paliwo to może być spalane w dowolnym piecu. Służy do tego bowiem wyłącznie nowoczesny kocioł ze specjalnym podajnikiem tłokowym bądź ślimakowym, który jest wyjątkowo wygodny w obsłudze i niemal bezawaryjny. Pozostałe powszechne mity to przekonanie, że każdy ekogroszek dostępny na rynku jest dobrej jakości (dotyczy to wyłącznie wersji premium), a także posiada wysoką odporność na zróżnicowane warunki pogodowe (musi być koniecznie składowany w suchym miejscu).

Dodaj komentarz

jeden × cztery =