Istnieje kilka typowych potraw, które z naszym krajem kojarzą się nawet obcokrajowcom. Wynika to z faktu, że polska kuchnia jest niezwykle wyrazista i oryginalna — w zasadzie nie jest możliwe pomylenie jej z inną kuchnią europejską, ani tym bardziej azjatycką czy afrykańską. Koronne dania to m.in. bigos i pierogi, choć są to oczywiście jedynie przykładowe pozycje. W celu spróbowania większości z nich warto odwiedzić Skórzewo restauracja znajdująca się w tej miejscowości ma je bowiem w swoim menu.
Najbardziej typowym polskim daniem są pierogi, występujące w kilku odmianach – z serem, mięsem, kiszoną kapustą oraz grzybami, a także na słodko (np. z jagodami czy truskawkami). Mogą być zarówno gotowane, jak i smażone, często też okrasza się je skwarkami. Inną charakterystyczną potrawą jest bigos, wywołujący bardzo sprzeczne reakcje u obcokrajowców. Ich zdziwienie budzi to, że można jeść kiszoną kapustę, która wygląda i pachnie tak, jakby była zepsuta. Te wątpliwości znikają jednak po spróbowaniu. W bigosie obowiązkowo muszą się znaleźć takie elementy, jak kapusta, mięso, grzyby, śliwki (koniecznie suszone) oraz specjalna mieszanka przypraw. Kolejnym sztandarowym polskim daniem jest żurek, czyli zupa przyrządzana na zakwasie z razowej mąki, z dodatkiem grzybów, mięsa, ziemniaków i jajka pokrojonego na twardo. Inne kluczowe potrawy to m.in. zupa ogórkowa, flaki z żołądków wołowych (dla większości obcokrajowców danie egzotyczne, a dla niektórych wręcz niejadalne), kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą czy zupa pomidorowa. Warto też wspomnieć o innych licznych wyrobach garmażeryjnych, choćby w postaci kiełbas, sałatek oraz ryb w galarecie. Na uwagę zasługuje zwłaszcza garmażerka w Poznaniu, gdyż tamtejsze firmy są znane z przygotowywania dań typowo polskich, o bogatym smaku i aromacie.