Chociaż korzyści zdrowotne płynące z wina są dobrze udokumentowane, większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że wina wytrawne mogą oferować niektóre z tych samych korzyści, co ich słodsze odpowiedniki. Wino Zweigelt jest produkowane z winogron, które zostały pozostawione na winorośli do momentu ich pełnego dojrzenia, co daje wino o mniejszej zawartości cukru i większej kwasowości.
Najpopularniejszym rodzajem wina wytrawnego jest wino czerwone, choć dostępne są również opcje białe i różowe. Czerwone wina mogą być spożywane dla ich smaku lub dla ich korzyści zdrowotnych – tak czy inaczej, są one na pewno dobrym wyborem!
Korzyści zdrowotne wynikające z picia wina wytrawnego:
Jedną z najważniejszych zalet win wytrawnych jest to, że zawierają mniej kalorii niż inne napoje alkoholowe. Na przykład, kieliszek czerwonego wina zawiera około 120 kalorii, podczas gdy białe wino zawiera około 100 kalorii. To sprawia, że wina wytrawne są dobrą opcją dla tych, którzy próbują schudnąć lub utrzymać obecną wagę.
Przeciwutleniacze znajdujące się w winach wytrawnych pomagają usuwać wolne rodniki z organizmu, co może zapobiegać między innymi uszkodzeniom komórek i chorobom serca. Przeciwutleniacze obecne w wytrawnym winie obejmują polifenole, takie jak resweratrol i flawonoidy, takie jak kwercetyna i katechina, które okazały się zwalczać choroby, takie jak rak, choroby serca i cukrzyca między innymi. Należy jednak zauważyć, że efekty te są widoczne tylko przy umiarkowanym spożyciu alkoholu według badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvard University Medical School.