Biznes gastronomiczny jest bardzo wymagający. Nie wystarczą tu same umiejętności. Poza świetnym smakiem musimy mieć rozległą wiedzę na temat jedzenia i różnych kuchni świata. Powinniśmy dysponować jeszcze doskonale zaopatrzonym zapleczem kuchennym. Profesjonalne wyposażenie gastronomii możemy kupić w sklepach stacjonarnych lub w ich internetowych odpowiednikach. Jeśli dopiero rozpoczynamy przygodę z własną restauracją, nie musimy inwestować w nowe sprzęty. Równie dobrze sprawdzą się urządzenia z drugiej ręki, które profesjonalne serwisy doprowadzają do stanu idealnego.
Żaden lokal gastronomiczny nie obędzie się bez kuchenek gazowych. W domach o wiele popularniejsze są obecnie wersje elektryczne lub indukcyjne, ale nie sprawdzą się one w warunkach restauracyjnych. Drugim punktem na naszej liście powinny być sporych rozmiarów lodówki i szafy chłodnicze zapewniające produktom spożywczym świeżość. Równie ważne będą także piece konwekcyjne pozwalające na pieczenie dużych ilości jedzenia. Nie powinniśmy zapominać o stołach do pracy. Dobra kuchnia nie obejdzie się bez dużej ilości blatów roboczych. Poza tym dobrze jest pomyśleć o kilku mniejszych sprzętach ułatwiających i przyspieszających pracę. Niewielki mikser oraz maszynki do mielenia mięsa poprawią wydajność, jak również spowodują, że będziemy w stanie obsłużyć większą liczbę gości, nie rezygnując jednocześnie z jakości. Takie wyposażenie zapewni nam sukces, a naszym pracownikom da ogromne pole do popisu.