Cukier jest używany w wielu przepisach i może być trudno znaleźć zamiennik, który ma taką samą słodycz lub konsystencję jak cukier. Istnieje jednak kilka alternatyw, których możesz użyć w miejsce cukru w swojej kuchni.
Oto niektóre z najbardziej popularnych alternatyw dla cukru:
Jest on wytwarzany z tej samej rośliny co tequila, ale ma niższy indeks glikemiczny niż inne substancje słodzące. Jest również słodszy od miodu, więc używasz go mniej. Agawa ma bogaty smak, który sprawdza się w deserach i wypiekach.
Miód ma wyraźny smak i aromat, więc jest najlepszy do przepisów, w których chcesz, aby słodycz była częścią profilu smakowego (jak podczas tworzenia glazury). Zawiera również minerały, takie jak żelazo i wapń, których nie można znaleźć w innych substancjach słodzących.
Syrop klonowy jest wyższy w składniki odżywcze niż cukier stołowy, ponieważ jest wykonany z soku zamiast soku z trzciny lub buraków. Ciemne odmiany mają więcej przeciwutleniaczy niż jaśniejsze, ale są też bardziej przetworzone i droższe. Syrop klonowy jest często używany w naleśnikach, gofrach i francuskich tostach.
Syrop klonowy sklep, jest dostępny do kupienia w wielu miejscach.