Niezwykle istotnym elementem całego procesu produkcji w niemal każdym przedsiębiorstwie są tzw. maszyny pakujące. Dzięki ich wykorzystaniu towar trafia bowiem do właściwych opakowań i jest rozdzielany na identyczne porcje. Urządzenie tego typu pozwala przede wszystkim zaoszczędzić czas dzięki pełnej automatyzacji.
Wybór maszyny do pakowania zależy przede wszystkim od rodzaju towaru. Najpopularniejsze to: automaty pakujące, kartoniarki i dozowniki. Te pierwsze mogą być stosowane do pakowania towarów sypkich, kawałkowanych, płynnych, pylistych itp. Są zazwyczaj wyposażone w dozowniki, które bez problemu można wymieniać. Co istotne, automaty umożliwiają także często zastosowanie indywidualnego typu pakowania przy oryginalnych zleceniach.
Z kolei kartoniarki są stosowane do pakowania wyrobów o dowolnych kształtach, zazwyczaj w pudełka kartonowe. Wykorzystuje się je przede wszystkim w branży spożywczej oraz kosmetycznej. Ważne jest to, że taka maszyna może z powodzeniem pracować zarówno samodzielnie, jak i być częścią linii pakującej.
Ostatnim typem urządzenia pakującego są dozowniki, które pozwalają bez problemu napełniać opakowania artykułami sypkimi (np. kawą lub ryżem), granulowanymi i kawałkowanymi. Przygotowują porcje do kartonów, torebek, puszek czy opakowań z plastiku. Podobnie jak i kartoniarki, mogą funkcjonować same lub w połączeniu z linią pakującą. Stosuje się je zwłaszcza w przedsiębiorstwach stawiających na szybkość produkcji i precyzyjne wyważenie porcji.
Zapakowany towar na paletach lub w kartonach zabezpiecza się za pomocą specjalnie do tego zaprojektowanych owijarek do palet. Mamy wtedy pewność, że bezpiecznie dotrze on do klienta. O specyfikacji tych urządzeń można przeczytać na http://www.znakpak.com.pl/kat-92,owijarki-palet.html.