Kościelny ołtarz okryty jest dużym, białym obrusem, na którym umieszcza się mniejszy, mocno wykrochmalony obrusik określany w nomenklaturze liturgicznej jako korporał. Na korporale stawia się naczynia przeznaczone do przechowywania chleba i wina, czyli eucharystycznego ciała i krwi Pana Jezusa. Wino znajduje się w kielichu przykrytym purtyfikaterzem. Purtyfikaterz to kawałek materiału, którym kapłan wyciera kielich przed spożyciem wina. Na purtyfikaterzu kładzie się patenę, czyli okrągły spodek służący do umiejscowienia na nim hostii, czyli eucharystycznego ciała Pana Jezusa . Patena chroniona jest przez palkę, czyli kartonik obszyty materiałem. Dzięki takiemu zabezpieczeniu do środka kielicha nie wpadają niepożądane owady. Wszystkie powyższe elementy pokrywa ozdobna tkanina w kolorze odpowiadającym okresowi liturgicznemu. Ciało Pana Jezusa znajduje się w puszce.
W trakcie odprawiania mszy świętej na ołtarzu znajduje się oparty na pulpicie mszał, czyli księga zawierająca niezbędne podczas trwania liturgii teksty oraz trzy tablice z modlitwami. W płycie ołtarza mogą znajdować się relikwie świętych, które umieszczono tam w trakcie konsekracji kościoła oraz ryngrafy z Matką Boską wykonane ze szlachetnego i trwałego materiału- stanowią element ozdobny, dekoracyjny danego ołtarza. Na ołtarzu znajduje się świeca liturgiczna zapalana przed rozpoczęciem mszy świętej oraz krucyfiks, czyli krzyż przedstawiający ukrzyżowanego Chrystusa, którego miejsce może być również na tabernakulum.