Obecnie wszystko umieszcza się w opakowaniach. Znajduje się ich pełno w każdym sklepie. Każdy produkt jest w jakiejś paczuszce, czy pudełeczku. My sami nawet wolimy kupić coś, jeśli jest ładnie zapakowane. Dania zamawiane na wynos lub z dostawą do domu także muszą zostać w czymś umieszczone. Czy takie opakowania są bezpieczne dla naszego środowiska?
Świat dynamicznie się zmienia. W ostatnim czasie można zauważyć trend na ochronę środowiska. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że musimy zacząć dbać o naszą planetę. Opakowania znacznie jednak ją zanieczyszczają. Dlatego próbuje się korzystać z takich materiałów, które można poddać recyklingowi lub też takich, których utylizacja pozostawi w środowisku znikomy ślad. Coraz więcej lokali gastronomicznych sprzedających dania na wynos lub z dostawą do domu stara się używać w swojej działalności właśnie takich opakowań. Ma to wiele korzyści zarówno dla nich, jak i ich klientów.
Wiele osób zwraca w ostatnim czasie dużą uwagę na recykling. Lokale gastronomiczne muszą sprostać nowym wymogą, jakie wykreowało społeczeństwo. Coraz częściej starają się używać opakowania ekologicznego do pakowania sprzedawanej przez nich żywności.
Dania na wynos lub dostarczane klientowi do domu umieszczają w papierowych torbach, czy też kartonowych pudełkach. Opakowania styropianowe są zastępowane papierowymi miskami i pojemnikami. Są one powleczone produktem, który zapobiega przepuszczaniu tłuszczu. Dzięki temu mogą przechowywać żywność, a potem być poddawane recyklingowi.