Właściwości herbaty oolong

Wszyscy znakomicie znają herbaty czarne, czerwone czy zielone, ponieważ można je bez problemu kupić w niemal każdym sklepie. Niewiele osób ma jednak świadomość o istnieniu gatunku oolong, nazywanego też wulongiem lub ulungiem. Przygotowany z niego napar charakteryzuje się lekko niebieskim (szmaragdowym) kolorem i posiada liczne właściwości prozdrowotne. Tego rodzaju herbata produkowana jest z dużych, rozwiniętych liści Camellia Sinensis, które są suszone na wolnym słońcu w celu całkowitego odparowania wody.

Zdrowie w formie naparu

Herbata oolong posiada zróżnicowany poziom oksydacji, wahający się w przedziale od 10% do nawet 70%. Im jest on wyższy, tym uzyskany napar ma ciemniejszy kolor i jest bardziej intensywny w smaku (wyraźnie wyczuwalne m.in. nuty kwiatowe, owocowe czy słodowe). W jednym kubku napoju znajdują się witaminy z grupy A, B, C oraz K, minerały w postaci magnezu, selenu czy wapnia, karotenoidy, antyoksydanty, niacyny, a także kwas foliowy.

Wymienione substancje bardzo pozytywnie wpływają na ludzkie zdrowie. Przede wszystkim zabezpieczają układ krążenia przed rozwojem poważnych chorób, regulują zawartość insuliny we krwi, sprzyjają optymalnemu metabolizowaniu wszystkich tłuszczów, w znacznym stopniu redukują stres, wspomagają proces zrzucania zbędnych kilogramów, wzmacniają kości i wykazują silne właściwości antynowotworowe, przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Jak by tego było mało, ulung zapobiega zaistnieniu miażdżycy i cukrzycy, a dodatkowo przyczynia się do poprawy zdolności poznawczych. Odznacza się przy tym stosunkowo niską zawartością kofeiny, więc idealnie nadaje się do picia wieczorową porą.

Dodaj komentarz

trzynaście − dwanaście =