Właściwości jagód

Sezon letni kojarzy się z owocami leśnymi, a wśród nich prym wiedzie królowa lata: jagoda. Oprócz walorów smakowych i dekoracyjnych borówka czarna jest bogata w luteinę, a więc wspiera prawidłowe widzenie. Jednak to tylko jedna z wielu jej zalet. Czarna jagoda jest rozprzestrzeniona na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. Te niepozorne owoce mają szerokie zastosowanie jako roślina jadalna i lecznicza. Pierwsze informacje o niej znajdujemy już we wpisach antycznych i średniowiecznych, jednak nie była stosowna wtedy na szeroką skalę jak dziś. 

Właściwości prozdrowotne jagody

Świeże owoce jagody mają działanie rozluźniające przy zaparciach, przeciwbakteryjne. Bogate w przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Owocowe jagody leśnej utrudniają wchłanianie się substancji toksycznych, stąd są zalecane przy silnych zatruciach organizmu. Są źródłem wielu witamin i minerałów oraz błonnika. Suszone owoce jagody działają uspokajająco oraz przeciwbólowo, antyseptycznie i przeciwgorączkowo, natomiast syrop z nich łagodzi kaszel i infekcje układu oddechowego.

Niestety jagody mają to do siebie, że sezon na nie jest bardzo krótki a zbieranie tych maluchów jest czasochłonne. Ponad to borówka czarna poddana obróbce cieplnej, jak większość świeżych owoców, traci wiele na wartościach odżywczych. Jak zatem zapewnić sobie zdrowie w tej niepozornej naturalnej pigułce? Rozwiązaniem jest powszechnie znane dziś mrożenie, oferowane przez zakłady przetwórstwa spożywczego. Przechowywany w ten sposób owoc nie traci swoich walorów i pozostaje świeży na długo, ponieważ dobrze zamrożone jagody można magazynować nawet rok. Istotnym jest jednak znalezienie dobrego dostawcy – jeśli nie chcemy poświęcić czasu lub zwyczajnie go nam brakuje – ponieważ owoc jagody jest trudny w obróbce. Warto poszukać więc sprzedawcy np. w internecie. Przykładową ofertę można sprawdzić na https://danex.pl/produkty/mrozona-jagoda/

Dodaj komentarz

dziewięć − cztery =