Aby restauracja cieszyła się gronem wiernych i zaufanych klientów, musi wyróżnić się na tle konkurencji. Kluczowym elementem jest również serwowanie posiłków najwyższej jakości. Nawet najbardziej kreatywny szef kuchni z imponującym doświadczeniem nie będzie mógł właściwie wykonywać swojej pracy bez odpowiedniego sprzętu. W co wyposażyć restaurację, aby gotowanie przebiegało szybko, sprawnie i bez przeszkód, a jego efektami były wyśmienite dania wzbudzające zachwyt? Oto kilka cennych wskazówek.
Garnki gastronomiczne to podstawa. Podczas ich wybierania najlepiej sięgać po produkty renomowanych marek, które posiadają stosowne certyfikaty i atesty. Potraktujmy ten zakup jako inwestycję i zdecydujmy się na garnki wysokiej klasy, odporne na działanie dużych temperatur, wyposażone w powłokę tytanową. Szczególnie godne polecenia są zwłaszcza garnki wykonane ze stali nierdzewnej.
Postaraj się dopasować posiadany sprzęt do rodzaju kuchni. Przykładowo, jeśli restauracja będzie specjalizować się w typowo włoskich daniach, zaopatrz się w więcej garnków do makaronu i tych do duszenia. Uważnie sprawdź grubość dna i to, czy będą dostosowane do kuchenki, a także zapoznaj się z metodami ich konserwacji. Pamiętaj również o tym, by zdobyć informacje na temat tego, w jaki sposób konkretny rodzaj garnków reaguje z żywnością. Przykładowo, te wykonane z aluminium mogą bowiem reagować chemicznie z kwaśnymi potrawami, a tego każdy wolałby przecież uniknąć.