Świadomość roli zdrowych tłuszczy w codziennej diecie jest coraz większa. Dlatego coraz częściej na stole pojawiają się oleje tłoczone na zimno. Warto wiedzieć, jakie mają właściwości i dlaczego warto je jeść. Oleje te są uzyskiwane w zupełnie inny sposób niż te standardowe, które możesz znaleźć na sklepowych półkach. Dzięki temu, że ich produkcja przebiega przy temperaturze 40-50 stopni Celsjusza, mają o wiele więcej dobroczynnych właściwości odżywczych. Zachowują także swój naturalny smak i wartości odżywcze nasion. Są nie tylko źródłem zdrowego tłuszczu, lecz także makroskładników, które mogą mieć wpływ na zdrowie całego organizmu.
Aromatyczne oleje tłoczone na zimno to skarbnica wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Odgrywają one ogromną rolę w rozwoju mózgu i prawidłowym działaniu układu nerwowego na każdym etapie życia człowieka. Dodatkowo chronią przed otyłością i wspierają układ autoimmunologiczny. W tym ostatnim specjalizuje się olej z czarnuszki, znany ze swoich właściwości pobudzania odporności. Każdy rodzaj oleju unikatowe działanie – ostropest wpływa na detoksykację, awokado na paznokcie, len na funkcjonowanie układu pokarmowego. Warto wybrać olej tłoczony na zimno, który najlepiej spełnia potrzeby organizmu i regularnie przemycać go w diecie, na przykład w sałatkach. To porcja zdrowia, o której warto pomyśleć codziennie.