To, jaki sprzęt będzie nam potrzebny w restauracji, determinuje specyfika podawanych dań. Jednak z całą pewnością można stwierdzić, że żaden lokal gastronomiczny nie obejdzie się bez porządnego pieca konwekcyjnego, solidnej kuchenki z wieloma palnikami i pojemnej lodówki. Jako, iż jest to podstawa wyposażenia, warto zainwestować w nowy sprzęt z gwarancją.
Jeśli chodzi o grille, które przydadzą się w burgerowni lub inne specjalistyczne sprzęty, warto rozejrzeć się za egzemplarzami używanymi w dobrym stanie. Np. chcąc podawać w naszej nowej restauracji rogaliki, potrzebować będziemy rogalikarki skręcającej kawałki ciasta, którą możemy kupić np. na stronie: https://ibis.net.pl/oferta/rogalikarki/. Takie urządzenie, szczególnie na początku działalności, to spory wydatek, a w ten sposób zaoszczędzimy nawet kilka tysięcy złotych.
Chcąc poszczycić się perfekcyjnymi, słodkimi wypiekami serwowanymi przez nasz lokal, musimy się wyposażyć w sprzęty ułatwiające mozolne wyrabianie ciasta. Nie sprawdzi się w tym przypadku zwyczajny mikser planetarny, którego używamy w domu. Doskonałym wyborem będzie używana mięsarka, która dokładnie zmiksuje ciężkie masy. Zakupimy ją m.in. na stronie https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-ibis-uzywane/.
W sekcji cukierniczej, niezbędnym elementem wyposażenie będzie także wałkownica do ciasta, która znacznie przyspieszy proces powstawania herbatników własnego wyrobu lub wałkowania mas cukierniczych ozdabiających efektowne torty.