Rodzaje noży, w które warto zaopatrzyć własny lokal gastronomiczny

Life & Style
szerokie-ramy
Rodzaje noży, w które warto zaopatrzyć własny lokal gastronomiczny
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Nóż to narzędzie, bez którego nie możemy sobie wyobrazić sobie codziennej pracy w kuchni. Mają swoje zastosowanie zarówno w domowych warunkach, jak i w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Zazwyczaj nie przywiązujemy większej wagi do jego rodzaju oraz sposobu wykonania, a to jak się okazuje – jest błędem. Zobaczmy, bez jakiego rodzaju noży nie może funkcjonować żaden lokal gastronomiczny.

Noże – niezbędne w każdej kuchni

Przygotowanie nawet najprostszego posiłku bez odpowiedniego noża byłoby niemal niemożliwe. Odpowiednio wyposażony lokal powinien z pewnością posiadać nóż do krojenia pieczywa. Posiadają one charakterystyczną budowę i zakończone są ząbkami. Z jego pomocą możliwe jest precyzyjne krojenie chrupiącej skórki pieczywa bez szarpania i zgniatania.

Nikt nie wyobraża sobie pracy restauracji bez noża przeznaczonego do krojenia warzyw i owoców. To narzędzie o niewielkich rozmiarach okazuje się być niezwykle pomocne przy nie tylko podczas krojenia, lecz także wydrążania poszczególnych składników dań. Dzięki temu, że jest lekki i poręczny, może być używany nawet przez osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę w pracy w gastronomii.

Charakterystyczne noże, bez których przygotowanie dań mięsnych może być trudnym wyzwaniem, to tasaki kuchenne. Jest to bardzo ostry i precyzyjny nóż, a wyróżnia go jego szeroki ostrze. Z jego pomocą możliwe jest ćwiartowanie dużych kawałków mięsa i to bez użycia dużej siły. Umożliwia on również siekanie ziół oraz rozdrabianie przypraw. Szerokie ostrze pozwala na przenoszenie posiekanych produktów bezpośrednio do garnka lub na patelnię.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Czy warto zamawiać koncentrat płynu chłodniczego?
Czy warto zamawiać koncentrat płynu chłodniczego?
Sprzedawcy dają nam wybór, możemy kupić gotowy płyn chłodniczy, cena jest jednak wyższa, bądź zdecydować się na koncentrat. Dużo lepsze […]
Polecamy