Wytrawne czy słodkie – jakie wina serwować do mięs?

Pyszne wino to idealny dodatek do uroczystego obiadu lub kolacji. Przed jego podaniem warto zapoznać się z sugestiami, jaki rodzaj wina pasuje do konkretnego typu dań. Dzięki temu wyjątkowy smak potrawy zostanie dodatkowo podkreślony przez niesamowity bukiet zamknięty w eleganckiej butelce.

Jakie wino dobrać do konkretnej potrawy?

Białe wina wytrawne i półwytrawne doskonale podkreślają smak potraw przygotowanych z kurczaka i indyka. Jeśli decydujemy się zaserwować kaczkę lub gęś, lepszym wyborem będzie białe wytrawne. Cielęcina oraz jagnięcina lubią towarzystwo lekkich czerwonych win o delikatnym smaku. Do czerwonego mięsa, czyli dań z wołowiny, wieprzowiny oraz baraniny najlepiej pasują wina czerwone, wytrawne lub półwytrawne. Są one cięższe od białego i wspaniale komponują się z pieczonymi i smażonymi potrawami. Planując wykwintny obiad lub kolację, którą chcemy uzupełnić butelką pysznego wina, warto zapoznać się z ofertą dostępną na stronie https://winostyl.pl/.

Podając gościom ten rodzaj alkoholu, trzeba pamiętać o konieczności przestrzegania kilku zasad. Przede wszystkim każde wino, bez względu na jego rodzaj powinno być serwowane w gładkich kieliszkach wykonanych z przezroczystego szkła. Trzeba również pamiętać o odpowiedniej temperaturze podawanych trunków- wina dojrzalsze powinny być cieplejsze, a te młodsze – chłodniejsze. Jeśli dodatkiem do dania jest sos przygotowany na bazie wina, to podawane do stołu powinno być takie samo lub bardzo zbliżone, aby nie mieszać smaków.

Dodaj komentarz

18 − dwa =