Wytrawne czy słodkie – jakie wina serwować do mięs?

Life & Style
szerokie-ramy
Wytrawne czy słodkie – jakie wina serwować do mięs?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Pyszne wino to idealny dodatek do uroczystego obiadu lub kolacji. Przed jego podaniem warto zapoznać się z sugestiami, jaki rodzaj wina pasuje do konkretnego typu dań. Dzięki temu wyjątkowy smak potrawy zostanie dodatkowo podkreślony przez niesamowity bukiet zamknięty w eleganckiej butelce.

Jakie wino dobrać do konkretnej potrawy?

Białe wina wytrawne i półwytrawne doskonale podkreślają smak potraw przygotowanych z kurczaka i indyka. Jeśli decydujemy się zaserwować kaczkę lub gęś, lepszym wyborem będzie białe wytrawne. Cielęcina oraz jagnięcina lubią towarzystwo lekkich czerwonych win o delikatnym smaku. Do czerwonego mięsa, czyli dań z wołowiny, wieprzowiny oraz baraniny najlepiej pasują wina czerwone, wytrawne lub półwytrawne. Są one cięższe od białego i wspaniale komponują się z pieczonymi i smażonymi potrawami. Planując wykwintny obiad lub kolację, którą chcemy uzupełnić butelką pysznego wina, warto zapoznać się z ofertą dostępną na stronie https://winostyl.pl/.

Podając gościom ten rodzaj alkoholu, trzeba pamiętać o konieczności przestrzegania kilku zasad. Przede wszystkim każde wino, bez względu na jego rodzaj powinno być serwowane w gładkich kieliszkach wykonanych z przezroczystego szkła. Trzeba również pamiętać o odpowiedniej temperaturze podawanych trunków- wina dojrzalsze powinny być cieplejsze, a te młodsze – chłodniejsze. Jeśli dodatkiem do dania jest sos przygotowany na bazie wina, to podawane do stołu powinno być takie samo lub bardzo zbliżone, aby nie mieszać smaków.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Dlaczego gra wstępna przed zbliżeniem jest tak ważna?
Dlaczego gra wstępna przed zbliżeniem jest tak ważna?
Dla każdej pary ważny jest lub przynajmniej powinien być, seks. Jest on nieodłącznym elementem ludzkiego życia, a mimo to często […]
Polecamy